SelectPlating

 

Start
Bedrijfsprofiel
Tampongalvaniseren
Cursus en training
Toepassingen


         Tampongalvaniseren - Sifco Process 

Wat is het Sifco Process?
Het Sifco Tampongalvaniseerproces is een complete galvano techniek, waarmee men plaatselijk en ter plaatse op elektrochemische wijze metaallagen kan aanbrengen. Tampongalvaniseren wordt ook wel brushplating, spotplating of swabplating genoemd.

Deze techniek wordt vaak gebruikt als een reparatiemethode maar ook in de nieuwproductie is het zeer goed toepasbaar. Een voordeel van het proces is dat men de te bewerken oppervlaktes (meestal) niet hoeft na te bewerken.

De lagen kunnen met een nauwkeurigheid van minder dan één micron aangebracht worden. Een ander groot voordeel is dat het een "koude"techniek is. De maximale temperatuur, die kan ontstaan is ca. 500 Celcius.

De hechting van de lagen is atomair, waarbij de hechtkracht tussen de 200 en 400 N/mm2 is, ook op zogenaamde "moeilijke" metalen als aluminium en roestvrijstaal.

De aangebrachte lagen kunnen in dikte variëren van minder dan én duizendste tot circa zes tiende millimeter, doch dikkere lagen zijn eveneens in bepaalde gevallen mogelijk.

Het Tampongalvaniseren is in de jaren '30 ontwikkeld door de heer George Ixci met het aanbrengen van Cadmiumlagen (tegenwoordig in de industrie verboden!) in z.g.n. blinde gaten, die in een galvanobad niet bedekt konden worden.

De Cadmiumlagen worden vooral gebruikt in de luchtvaartindustrie. Later is de techniek verder ontwikkeld en tegenwoordig kunnen er met het Sifco Process meer dan 100 verschillende soorten metalen en legeringen aangebracht worden.

 

Hoe werkt het proces?

Het basismetaal: dit kan in principe iedere soort metaal of metaal-legering zijn.

Op het basismetaal kunnen de metalen en legeringen aangebracht worden. Hiervoor heeft het Sifco Process meer dan 100 verschillende soorten opbouwvloeistoffen tot zijn beschikking, met elk hun eigen specificaties. Deze opbouwvloeistoffen zijn hooggeconcentreerde metaalhoudende vloeistoffen, vaak met meer dan 100 gram metaal per liter. Met één liter vloeistof kan men tussen de 40.000 en 60.000 cm2 oppervlakte met een 2,5 micron dikke laag bedekken.

Eveneens heeft Sifco Process de nodige voorbehandelingvloeistoffen in het programma om alle soorten metalen en legeringen te kunnen reinigen en te activeren.

De anodes: deze zijn van zuiver grafiet, doch in bepaalde gevallen zijn er ook geplatineerde titaan anodes leverbaar. Deze anodes zijn in vele maten en uitvoeringen verkrijgbaar, al naar gelang de vormen en grootte van het te bewerken oppervlak.

Anodeomwikkeling: deze is standaard gemaakt van polypropylene watten met een kous eromheen. Dit vormt als het ware het "bad". Ook zijn er andere materialen zoals Red TuffWrap verkrijgbaar, die soms nodig zijn om een betere kwaliteit dikke laag aan te brengen.

PowerPacks: het Sifco Process kent een hele range PowerPacks, met een vermogen, variërend van 8 tot 500 Ampère. Deze PowerPacks produceren een speciaal gecontroleerde rimpelspanning en zijn traploos instelbaar. Diverse modellen PowerPacks zijn standaard eveneens geschikt om aluminium te anodiseren. Ook hiervoor zijn er een aantal vloeistoffen verkrijgbaar.

Verder kan er op de PowerPacks een speciale microprocessor ingebouwd of bijgeleverd worden waarbij men tevens een nauwkeurige controle op de aangebrachte laagdikte heeft. Eveneens kan er dan na het aanbrengen van de laag een printuitdraai gemaakt worden waarbij alle stappen, vloeistoffen, polariteit en stromen die toegepast zijn, worden vermeld.

                                      
                                                300 Ampère PowerPack

 

                                                     Nieuw!!!

                    Complete serie geschakelde PowerPacks van 15 tot 150 Ampère.

                                               Draagbaar en licht in gewicht

                                                                                                   

                       

    

                                      

   

  Nickel Cobaltlaag op staal                Zilverlaag op aluminium

                                                Zie presentatie (ca 12 min)

                                                Presentatie